Aber wenigstens solltest Du Dir durchlesen,
was Du verlinkst...
"
Summary
The CATRA test tells us the loss in cutting ability during slicing of highly abrasive media. It is highly affected by edge geometry and therefore we can’t necessarily simplify the test to a comparison of different steel + heat treatment combinations without maintaining all other variables the same. Reducing the edge angle (20° edges cut longer than 50° edges) strongly improves cutting ability and the CATRA TCC values indicating higher overall edge retention. There is a stronger difference between high and low wear resistance steels at low edge angles than at high edge angles primarily because with high edge angles the knives cut much less cardstock. With a fixed edge angle of 30° there were steels that cut from 180 mm all the way to 850 mm TCC, showing that steel also has a strong effect on edge retention. The steel with the highest slicing edge retention has the maximum amount of vanadium carbide and it is heat treated to a high hardness. Therefore among available knife steels we would expect a steel like 15V or Rex 121 to have the best slicing edge retention because of the high MC carbide volume.
Next is Part 2 where we will analyze the edge loss behavior that we see in the CATRA test and why we get the values that we do in the calculated regression equation."
Quelle
Für das Halten der Schärfe sind der Schneidenwinkel (= 2xSchärfwinkel) sowie die Klingenstärke über der Schneide ausschlaggebend.
Im übrigen ist die Tabelle über Schnitthaltigkeit wesentlich aussagekräftiger, als die Kurven: Stähle mit hohem Karbongehalt und großen Karbonpartikeln sind, bei identischer Klingengeometrie, schnitthaltiger, als andere Stähle.
Die Unterschiede sind bei gleicher Klingengeometrie zwischen handgeschliffenen und industriell-maschinengeschliffenen Klingen vorhanden, aber trivial. Im Arbeitseinsatz sind sie völlig nebensächlich innerhalb einer Stahlsorte und Klingengeometrie. Maschinenschliffe erreichen 9 von 10 möglichen Schärfegraden, handgeschliffene 8. Nach einer Anzahl von Kartonschnitten halten handgeschliffene und polierte Klingen die Schnitthaltigkeit länger -7 vs. 6,4-, als Maschinen-bearbeitete. Immer gilt: gleicher Stahl, gleicher Härtegrad, gleiche Klingengeometrie - und diese Faktoren sind alle zusammen und jeder einzeln wichtiger, als die Schleifmethode.
200° C sind das mindeste, was erreicht werden müsste, um die Stahlhärte zu reduzieren, ein Ausbrechen von Carbonpartikeln reduziert die Schnitt- und Klingenhaltigkeit wesentlich stärker. Bis in den Bereich von 400°C ist das Alles nicht praxisrelevant.
Gruß,
Mbogo