Dat Küchendrama
Moin, Hein wedder! So, hüüt vertell ik jo eenmol de Geschicht, hou mien Kolleeg un Kumpel Andreas mi ümmerööwers to Middagessen inkroop. Jo, ik bin Fries, wi Friezen sünd uns dat Gastrecht as een minimum an Höflichkeit an. Aver Andreas hett dat an disse Dag echt schafft, mi to strapazieren. Ik bin 'n Wrack, aver ik förchte, Andreas hett dat nich besünners beter verdaan.
Nu ja, dat keem so, ik weer grad dorbi, Hackfleesch un Gemüs to en Teigplatte to rollen. Ik wull mi hüüt selfmaakt Früülingsrollen to Middag maakt un en poor dorvan in mien Tiefkühltruhe för morgen oder övermorgen stünnen.
Dat klingelt an mien Döör. Na, bestimmt de Paketdienst mit mien Saatgut för mien Bauerngorden. Ik do, un wat mutt ik segen, Andreas. "Moin, Swien!", seggt he to mi. Ik schnuuf, nich grad vun Freeden, "Harrst du nich eenmol anrufen kunnen?", frag ik em licht angefrett. Ik harr wirklich dat Paket verwacht un keen onverwachten Besöök, aver naja, he steiht nu eenmaal vör de Döör. "Kumm rin, ik maak grad mien Eten föördig."
Een Tiedlang sitt he dor in de Küch op'n Stohl nevens mi mit'n Kopp Koffie in de Hann, de ik em grad to hollen harr. "Mmmmhh, dat rüchelt awer lecker. Mien Fro maakt ok öfter Wraps.", sä de Andreas. Ik smuustern blot, "Jo! Bloot disse weern fritüürt!"
Dat klingelt wedder, endlich de Saad! Naja, in de Küch seh ik just, hou Andreas sik 'n beten vun de rohe Föllung in'n Mund schuuft, is ja fast as Mett, blot eben mit anners Gewürz un mehr Gemüse dörtwüschen. Irgendwou kann ik nich anners? "Hest du dor etwa Hungers? Hett dien Fro di wedder op Döit sett? Du weetst doch, Döit is so'n doof Wark, fangt an mit D as Dumm un endt mit T as Doot..."
"Ha! Ha! Witzbold!", sä de Andreas to mi, "Du hest licht snackt so utan Fro un so, du kannst maaken wat du willst, wenn du willst!" Ik knick mit en breden Lachen. "Naja, wi köönt ok de Döitpläne vun dien Fro en Striek durch de Rekening maaken!", sä ik so, "Du mutt jo nich under ehr Slankheitswahn leiden. Armer Kerl."
"Jo, Swien, du seggst wat!", seggt he mit een erlechtern Lachen, dat is nich de erste Kehr, dat ik em bi mien Fuddern erwisch. "Bi mien Arbeit gifft dat heeden ok keen Fröhstück!", seggt he, "Sünd nich all so tovörkommend as unser Chef!".
"Du büst doch sülben schuld, kannst den Hals ja nich vullkriegen.", segg ik. "An'n Dag warrst du wegen Riekdomms dicht maakt."
"Jo, jo, nee! Swien, lat uns dat liekers.", he warrt röd, "Ik treede leever wedder kürzer un nehm keen Arbeit mehr nah Feierabend of an mien freien Dag an."
Op'n Herd smelten in de Twüffeltaat dat Fett in de Friertopp, jo, ik wet, dat is nich ganz UTV, man ganz eerlich, ik bünn eher noch vun ole School.
Dorbi rolle ik de laatsten acht Fröhligsrollen tosamen un kieke mien Wark an, dann kieke ik Andreas an, de dat Speelstück genau bekieken hett. Eigenlieks deit he mi dorbi just Leid, dat is nich lecht, wenn man de Diät sien Fru muttmaken mutt, ik kann dor noch vun fröher Tieden en Lidd van mitklegen. Ik knippere bi lüttjen wiet een Stück vun de Möhre in dat hette Fett un dat Öl sprottelt üm de lüttje Möhrenjulienne. Perfekt.
Vier vun de Fröhligsrollen wandern in dat Öl, ik hol dat Metalldörsch un en Schüßel ut'n Kasten, un bau mi mien Afdripp-Anrichten tosamen.
"Dat rüchert aber wirklich lecker!", mennt Andreas. "Besser as de Wraps!"
Ik geev blot een Grunzlaut vun mi, dat krieg ik öfter to hören.
In twee Dipschalen doon ik en ordentliche Portie Sri-Racha Sauce, dat mit den extra Kick, all wat dorünner is, föhlt sik bi mi as Limonade an, irgendwie. Ik bruue mi mitlerwiel ok schon mien egen Currysoos för de Currywurst - extra scharf mit echten Habaneros, Geisterchillies un een beten Honig.
"Sag mol Schwein, wieso büst Du eigentlich keen Köök?", fragt Andreas mi. Ik rolle mien Ogen, he kriggt dat nich mit - "Nee, nee, lass man, wat hest Du seggt, ik kann toon un laten wat ik will, ik mööt dat in de Tokunft ok noch geneten kunnen. Bauer passt beter to mi!"
De eerste Reeg Frühlingsrollen is kloar, ik stell Andreas twee Stück op en Teller vör de Näs un setz mi sülvst um mien egen twee erstmol genussvoll to verdelen. Andreas kämpft mit de Sauce. Dat weer iergendwie gemeen un unbedacht van mi, ik geev em een Tasse Melk, he kiekt mi unglöövig an. "Een Beer weer mi liekers", seggt he.
"Ja, man blots Melk help Di nu bi dien Atemnot", segg ik wat to fründlich. "Of soll ik Di Kokosmelk geven, mit een Schuß Rum?" noch wat süffisanter. Irgendwie sülben schuld, he kennt doch mien Faible för scharfe Saucen un spätestens siet de gemeinsamen Grillabend bi unsen Chef, deen ik damals utricht harr un mit reichlich Fleesch, Salat un Beilagen bewirt harr - kennt he so manige mien speziellen Kreationen, as de scharfen Möhren-Orangensalat, oder den Fünkel-Meerrettich Salat. Naja, groff umschreven, dat in den Möhren-Orangensalat een halve Tube Harissa mit verarbeitet worrn is un de Saft van drei Limetten. Un dat de Fünkel-Meerrettichsalat mit een speziellen Vinaigrette van mi würzt worrn is, deen nevens Dill un Anis noch een heel speziell Gewürz, nömlich Sumach, enthielt. Dat spar dat Essig un gif een heel speziell Mediterran-Arabisch Flair.
Na de vöfte Portion seegt Andreas endlich: "So langsaam bün ik aber eg satt." Man mutt em to gute hallen, he hett good mitpött. Ik kieke op mien Köök un denk so bi mi: "So en Schiet, nu mutt ik ok noch afwasken, bit morgen kann ik dat nich liggen laten." Andreas seet woll mien Blik un warrt wedder knallroot in'n Gesicht, kiekt verleegen up de Uhr. "Ups, so spoot al? Dann mutt ik mi mol werrer maken."
Jo, so geiht dat mit de Freunnen, ongelegn un unerwartet. Un wenn man ei'gentlich to twee sneller weer... Tjaaaaa, verkehrt dacht!
De Morol van de Geschicht weer Andreas noch an disse Ovend dudelk worrn: sien Pansen harr 'n bietje to veel, un he hett 'n echten Vulkanausbruch "hautnah" erläben.